MAST OD STOLISNIKA

STOLISNIK + PČELINJI VOSAK + MASLINOVO ULJE (djevičansko)

Namjena u liječenju: Protiv ekcema, lišajeva, kožnih alergija, unutarnjih i vanjskih hemeroida, otvorenih rana, osipa, svrabeža, akni, gljivičnih oboljenja, ublažava reumu, liječi proširene vene, olakšava migrenu, pomaže kod upala i oteklina, opeklina, ispucale kože ruku, krasti, seboreje, psorijaze i ostalih upala na koži.

SASTAV MASTI:

STOLISNIK (ljekoviti sadržaj) – ahilein, azulen, cerotinska kiselina, oleinska kiselina, linolenska kiselina,  sterin, palmitinska, salicilna, mravlja, octena i izovalerijanska kiselina, smola, inulin, asparagin, guma, bjelančevina, filosterin, fosfati, nitrati i kalijeve soli, željezo, kalij, natrij, fosfor, sumpor, tanin, akonitinska kiselina, eterično ulje, ahilein, cianogenetski glikozid, cineol, pinen, kariofilen, tujon, borneol, smolu, soli, mravlju i valerijanovu kiselinu. 

PČELJINJI VOSAK – Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, gotovo nezaobilazni sastojak svakog prirodnog mehlema. Pčelinji vosak sadrži 4.096 IJ vitamina A i dosta vitamina F. Vitamini A i F igraju važnu ulogu u spriječavanju nastanka ekcema i akni, isušivanja kože te mogu djelovati kao zaštita od raka kože. Pčelinji vosak je potpuno prirodna tvar koja ne izaziva alergije, ima ugodan blagi miris te štiti i omekšava kožu. Vitamini A i F u vosku su odgovorni za postizanje glatkoće, vlažnosti i čvrstoće kože.

MASLINOVO ULJE - je čudo prirode koje je jako korisno za naše zdravlje, bogato je vitaminima A i E te polifenolima, što ga čini popularnim u mnogim kozmetičkim preparatima. Maslinovo ulje takodje jako dobro hidrira kožu, jer sadrži skvalen.To je prirodno jedinjenje koje je najčešće jedan od sastojaka kozmetike. Takodje se može naći i u ajkulinoj jetri. Maslinovo ulje takodje sadrži hlorofil. On je vrlo efikasan u liječenju kože od raznih kožnih problema kao što su psorijaza i ekcemi. Hlorofil se obično nalazi u bilju, ali ga ima i u maslinovom ulju. Hlorofil, takodje, sadrži neke supstance protiv starenja, koje redukuju bore i zadržavaju fini i mladalački izgled kože. U proteklih deset godina istraživanja su potvrdila da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen (Nature,2005). Sadrži, naime, tvar oleocanthal koja djeluje slično ibuprofenu, pa se ekstra djevičansko maslinovo ulje sve više dodaje kremama protiv bolova kod upalnih degenerativnih bolesti kostiju i zglobova.

Način korištenja: Mast nanijeti 3 puta dnevno na oboljelo mjesto.

Čuvati na hladnom i suhom mjestu do 25 °C, daleko od dohvata djece.

Pakovanje: 30 ml.

O STOLISNIKU

Stolisnik (Achillea millefolium) je u narodu poznat i kao hajdučka trava, hajdučica, sporiš, paprac, kunica, kunji rep, mjesečina. Većina ovih naziva potječe iz davne povijesti a neki od njih simboliziraju upotrebu ove skromne ali izuzetno korisne biljke. Stolisnik uspješno ublažava mnoge zdravstvene tegobe i zbog toga se ubraja u najljekovitije biljke na planeti. Među biljkama stolisnik je označen kao spas za sve teškoće, te ga zato možemo primijeniti i tamo gdje se čini da je uzalud svaki trud i muka. Ima protuupalno djelovanje te je odlična pomoć kod oteklina i upala. Nanošenje stolisnika na svježu ranu uspješno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja. Uspješno liječi proširene vene i hemoroide. Odlična je pomoć za pročišćavanje krvi, za cirkulaciju kao i za zaustavljanje krvarenja iz nosa, ublažava reumu i prehladu, olakšava migrenu, liječi proširene vene i hemeroide. Ako pitate starije ljude koja je najljekovitija biljka na planeti, oni će gotovo uvijek odgovoriti – stolisnik. Jer, ta biljka toliko je služila čovjeku kroz povijest da neki kažu da joj na cijeloj planeti nema ravne.

Cijena: 6 KM + dostava.

2 komentara:

  1. gje mogu nabaviti mast od stolisnika?imam problema sa proširenim venama
    a spominje se kao koristan.zahvaljujem unaprijed

    OdgovoriIzbriši