MAST OD KAMILICE

KAMILICA + PČELINJI VOSAK + MASLINOVO ULJE (djevičansko)

Namjena u liječenju: Za umirenje raznih vrsta upala, crvenila, osipa, iritacija, ekcema i svih drugih inflamatornih procesa na koži, pogodna za bebe i djecu sklonu ekcemima i dermatitisu, za njegu kože koja se lako iziritira, zacrveni, umiruje osjetljivu i nadraženu kožu poslije depilacije.

SASTAV MASTI:

KAMILICA (ljekoviti sadržaj) – hamazulen, alfa-bisabolol, bisabolol oksidi, farnezen, apigenina (spazmolitik), glikozidi, gorke materije, tanine, smole, flavonoide, kumarine, organske kiseline i dr.

PČELJINJI VOSAK – Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, gotovo nezaobilazni sastojak svakog prirodnog mehlema. Pčelinji vosak sadrži 4.096 IJ vitamina A i dosta vitamina F. Vitamini A i F igraju važnu ulogu u spriječavanju nastanka ekcema i akni, isušivanja kože te mogu djelovati kao zaštita od raka kože. Pčelinji vosak je potpuno prirodna tvar koja ne izaziva alergije, ima ugodan blagi miris te štiti i omekšava kožu. Vitamini A i F u vosku su odgovorni za postizanje glatkoće, vlažnosti i čvrstoće kože.

MASLINOVO ULJE - je čudo prirode koje je jako korisno za naše zdravlje, bogato je vitaminima A i E te polifenolima, što ga čini popularnim u mnogim kozmetičkim preparatima. Maslinovo ulje takodje jako dobro hidrira kožu, jer sadrži skvalen.To je prirodno jedinjenje koje je najčešće jedan od sastojaka kozmetike. Takodje se može naći i u ajkulinoj jetri. Maslinovo ulje takodje sadrži hlorofil. On je vrlo efikasan u liječenju kože od raznih kožnih problema kao što su psorijaza i ekcemi. Hlorofil se obično nalazi u bilju, ali ga ima i u maslinovom ulju. Hlorofil, takodje, sadrži neke supstance protiv starenja, koje redukuju bore i zadržavaju fini i mladalački izgled kože. U proteklih deset godina istraživanja su potvrdila da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen (Nature,2005). Sadrži, naime, tvar oleocanthal koja djeluje slično ibuprofenu, pa se ekstra djevičansko maslinovo ulje sve više dodaje kremama protiv bolova kod upalnih degenerativnih bolesti kostiju i zglobova.

Način korištenja: Mast nanijeti 3 puta dnevno na oboljelo mjesto.

Čuvati na hladnom i suhom mjestu do 25 °C, daleko od dohvata djece.

Pakovanje: 30 ml.

O KAMILICI

Kamilica (Matricaria chamomilla L.), vijekovima zauzima značajno mesto u tradicionalnoj medicini. Savršen je primjer onih domaćih lijekova koji su još prije tridesetak godina bili ismijavani, ali u skorije vrijeme i medicinska znanost ponovno otkriva njena opštekorisna svojstva. Inače kada se spomenu čajevi odmah pomislimo na kamilicu, jer je ona sigurno jedna od najomiljenijih biljki naših predaka, koji su sa svojim znanjem o njoj tačno znali za što je treba koristiti. Spada među najbolje proučene biljke a zbog blagog dejstva i izuzetno male, gotovo zanemarljive toksičnosti, kamilica, etarsko ulje i izolovani sastojci imaju široku primenu u spravljanju mnogih ljekovitih i medicinsko-kozmetičkih preparata. Zahvaljujući protivupalnom dejstvu koje se vezuje za njene sastojke matricin, hamazulen i bisabolol kao i najsnažniji antiinflamatorni agens kortikosteroid prednisolon postižu se izuzetni rezultati kod liječenja otoka šake i stopala, zapaljenja zgloba, groznice, kao i crvenila kože izazvanog ultravioletnim zračenjem. Također skraćuje vreme saniranja i zaceljivanja rana, ogrebotina, opekotina i infekcija kože i sluzokože. Dokazano je i njeno antimikrobno dejstvo jer je utvrđeno da ekstrakti  kamilice poseduju umereno bakteriostatsko delovanje na pojedine stafilokoke i bacile što je veoma značajno u liječenju dermatofita i kandida, koje predstavljaju najčešće izazivače mikoza kože, noktiju i sluznica, koje se, inače, teško i sporo liječe. 

Cijena: 6 KM + dostava.

Nema komentara:

Objavi komentar